Her yıl Türkiye genelinde, soba, şofben ve kombi kullanımıyla ilişkilendirilen karbonmonoksit zehirlenmesi vakaları yaşanmaktadır. Bu durumu göz önüne alarak, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına atıfta bulunarak soba zehirlenmelerine dikkat çekti ve vatandaşları konu hakkında uyardı.

Soba kullanımıyla gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gerekenleri ve alınması gereken önlemleri vurgulayan Aydın  İl Sağlık Müdürlüğü, özellikle Lodos'un etkili olduğu zamanlarda her yıl onlarca kişinin karbonmonoksit gazı zehirlenmesi yaşadığını belirtti. 

Özellikle alçak basıncın olduğu havalarda tehlikeli boyutlarının olduğu belirtilen açıklamada, vatandaşların yanlış kullanımlarının, ihmallerinin sonucu soba, şofben, kombi ve bacalardan kaynaklı zehirlenmeler yaşandığına dikkat çekildi. 

Eğer bacalar standartlara uygun değilse, ölüm oranlarının arttığı bu dönemde yani özellikle alçak basınçlı havalarda sobaların yakılmaması, yakılması zorunlu ise de yatmadan muhakkak tam olarak söndürülmesi öneriliyor. Likit petrol gazıyla çalışan şofbenlerin ise, montajının muhakkak yetkili servisler tarafından yapılması, banyolara yerine daha havadar alanlara monte edilmesi öneriliyor.

Yapılan açıklamaya göre, şofben zehirlenmelerinin genellikle gaz kaçaklarına bağlı değil, yetersiz havalandırma sebebiyle oluştuğu, kullanıldığı alanlara temiz hava girişinin sağlanmasının önemine değinildi. Ayrıca baca temizliklerinin de rutin olarak yapılması, olası zehirlenmelerde ise 112 Acil servisin aranarak muhakkak hastane tedavisine başvurulması önemli uyarılar yer aldı.