Tüm Emekli Sen Aydın Şubesi, Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Atatürk Kent Meydanı'nda toplandı. Milyonlarca memur, SSK ve Bağkur emeklisini ilgilendiren maaş zamları geçtiğimiz günlerde belli oldu. Memur ve memur emeklisine yüzde 49,25, SSK, Bağkur emeklisine ise 37,55 oranında zam yapılacığı belirlenmişti.

" TÜİK ARTIK GÜVENİLİR DEĞİL"

Tüm Emekli Sen Aydın Şube sekreteri Ufuk Kartal, yine TÜİK'in şaşırtmadığını belirterek, "Aralık ayı enflasyonu ve 2023 yılı için açıkladığı yıllık enflasyon gerçeği yansıtmıyor. Daha doğrusu yaşamımızda karşılığı yoktur. Artık TÜİK'in bizim nezdimizde güvenirliği yoktur" dedi.

TÜİK'in merkez bankası başkanlığının aylar önce açıkladığı enflasyon oranının altında enflasyon açıklayacağımı bildirdiklerini söyleyen Ufuk Kartal, hiç yanılmadıklarını ifade etti.

TÜM EMEKLİ SEN ENAG VERİLERİNİ DOĞRULUYOR

"Bağımsız ve bilim insanlarından oluşan ENAG ise enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladı. Bağımsız kuruluş olan ENAG ve DİSK-AR'IN verileri bizim çalışmalarımızı doğruluyor. Bize göre de emekli maaşlarına 2023 yılı için en az yüzde 96'lik artışa ilave olarak 2024 yılı ilk 6 ayi için öngörülen enflasyon eklenmelidir."

TÜİK verilerini dikkate almadan direk olarak iktidara seslenmek istediklerini aktaran Kartal, bu kadar düşük maaşların sebebi AKP iktidarının 2008'de kanunlaştırdığı sözde "Sosyal Güvenlik Reformu" olduğunu bildirdi.

İflas etmiş bu uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğini ifade eden Kartal yapılması gerekenleri sıraladı.

Emeklilere maaş bağlama oranı dul ve yetimleri de kapsayacak biçimde değiştirimeli ve taban maaş uygulaması güncellenmelidir.

Emekli hakkını almış her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Yani 30-40 yıl çalışmış, değer üretmiş ve primlerini peşin ödemiş, türlü zorluklara göğüs germiş bir emeklinin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir.

Bugün için bu miktarın ise 32 bin lira civarı olduğu ifade edildi.

Prim gün sayısı, prim miktarı, eğitim, ek ödeme vb. kriterler de göz önüne alınarak emekli maaşlarına hak edişler kademe kademe eklenmelidir.

Memurlara verilen 8077 lira yeni artışıyla birlikte bütün emeklilere de verilmelidir.