Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süte zam geleceğini duyurdu. USK'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak'tan itibaren değişecek. Üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde fiyat belirlenmesi paylaşıldı.

Belirlenen fiyat yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein oranına sahip çiğ inek sütü için geçerli sayıldı.

Yeni yılın gelmesiyle her sektörü etkileyen gider kalemleri zamlandı. Türkiye’de yaşanan enflasyonun fazlasıyla etkilediği sektörlerden biri yine süt üreticileri oldu.

Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

ÜRETİCİLER MEMNUN DEĞİL
13,5 buçuk lira olarak belirlenen çiğ süt fiyatının üreticiyi tatmin etmediğini ifade eden Başkan Servet Başkaya; "Asgari çiğ süt üretici fiyatı 15 lira, toplayıcı ve soğutma gideri 1,5 lira ve buna ek olarak destekleme de 1 lira olmalı." dedi.
Servet Başkaya, 17,5 lira olması gerektiğini söylediği çiğ süt fiyatının ancak üç ay içerisinde geçerli kılınmasını aktararak bu süre sonunda yeniden artışa gidilmesi gerektiğini vurguladı.

ÇİĞ SÜT ZAMMI ETİKETLERE NASIL YANSIYACAK?
Hali hazırda piyasada olan süt ürünleri etiket fiyatının 17 buçuk liraya denk düştüğünü belirten Başkan Başkaya, "Satış noktalarına gidilerek etiketlere özellikle marketlere müdahale edilmesi gerekiyor. Üreticilere yüzde 7 oranında bir zam veriliyor. Marketler bunu yüzde 20 olarak etiketlere yansıtıyor. Bu gelen zam da bu şekilde yansıyacak." diye konuştu.

ÜRETİCİLER FİYATIN ARTIRILMASINI İSTEDİ
Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya öncülüğünde belirlenen 13,5 lira çiğ süt fiyatının revize edilmesi yönünde yetkililerle iletişime geçti. Belirlenen fiyatı yeterli bulmayan üreticiler, bakanlık temsilcilerine ve birlik yöneticilerine durumu aktardı.