EYT yasası, geçtiğimiz yıl Mart ayında sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olanlar için çıkmıştı. Düzenleme kapsamında yaş şartı tamamen kaldırılırken kademeli prim getirilmişti.

EYT’den şu ana kadar yararlanan kişi sayısı 3.5 milyonu geçti. Hala kademeli olarak Prim gün sayısını doldurup başvurusuna devam edenler de var.

Vatandaşlar bir yandan EYT başvuruları devam ederken bir yandan da yeni erken emeklilik düzenlemeleri yakından takip ediliyor. Son dönemlerde EYT’yi prim eksiği nedeniyle kaçıranlar için yeni düzenleme detayları ortaya çıkıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan prim eksiği nedeniyle EYT’yi kaçıranlar için önemli açıklamalarda bulundu.

Bağ-kurlular için gelen yeni prim eşitlemesi düzenlemesi sayesinde milyonlarca kişiye erken emeklilik fırsatı geliyor. Küçük esnaf bu düzenleme ile birlikte artık SSK’lılar gibi 7200 günden emeklilik hakkına sahip olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Geçtiğimiz günlerde yapılan kabine toplantısının ardından EYT’yi prim eksiği nedeniyle kaçıran bağ-kurlulara Müjdeli haberi verdi. Bağ-kur'lular için prim eşitlemesi gündemde. Prim eşitlemesi sayesinde artık bağ-kurlularda SSK’lılar gibi 7200 günle erken emeklilik hakkına sahip olacak.

Şu anda bağ-kurluların emeklilik için doldurması gereken prim gün sayısı 9.000 gün. Yeni düzenlemede 1.800 gün prim indirimi uygulanacak.

SSK ve bağ-kur prim eşitlemesi müjdesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıl genel seçimler öncesinde vermişti. Bağ-kurlular o günden bu yana eşitleme düzenlemesini bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işık Han düzenlemenin kesin olduğunu duyurdu ancak düzenleme tarihine ilişkin şuana kadar kesin ve net bir tarih açıklaması yapılmadı.

TBMM’de yapılan torba yasa maddeleri arasına prim eşitlemesinin de eklenmesi ve bağ-kurlulara erken emeklilik fırsatının verilmesi bekleniyor.