Disk Emekli-Sen Aydın Şubesi, Aydın’ın merkez ilçesinde bulunan Sevgi Yolu üzerinde, emekli maaşları ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Emekli maaşlarıyla ilgili açıklamalarının beraberinde 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşımalardan faydalanabileceği konusunda bilgilendirme yapıldı.

Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 6 aylık belirlenen yüzde 37,57 enflasyonun iyileştirme beklentisi olduğunu belirten Disk Emekli-Sen Aydın Şubesi Başkanı Uğur Önal, kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 5’lik artışla “Emekliler yılı” olarak ilan ettiğini vurguladı.

Bu artış ve maaşların emeklileri sefalete sürükleyeceği aktarılırken nedeninin ise sosyal güvenlik politikaları olduğu öne sürüldü.

"MEMURLARA YAPILAN İYİLEŞTİRME EMEKLİLERE DE YAPILMALI"
2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe giren 5510 sayılı yasanın emeklileri perişan eden bir karşı devrim olduğunu anlatan Uğur Önal, “Statüleri ve prim ödeme süreleri farklı bu üç sosyal güvenlik kurumlarının bu yasayla birleştirilmeleri en büyük yanlışlıktı.” dedi.

Bu farklılıkların giderilmesi için TÜİK verilerinin esas alınmaması, 5510 sayılı yasaya düzenleme gelmesi ve intibak yasasının çıkartılması söylendi. Memurlara yapılan iyileştirmenin emeklilere de yapılması gerektiğinin altını çizen Uğur Önal, seyyanen artışın kendilerinden esirgendiğini anlattı.

Toplu sözleşmenin 2024 ilk ayı için memur ve emeklilerin kazanımının yüzde 15 yani toplamda yüzde 50 civarında olması bildirildi.

Sorunun kökten çözümü örgütlenerek mücadeleden geçtiğini ifade eden Önal, emeklileri emekli sendikalarına üye olmaya, örgütlülüğe ve mücadeleye güç katmaya davet etti.