Yediğimiz ve içtiğimiz şeyler de dahil olmak üzere pek çok şey migren atağını tetikleyebilir. Migren Araştırma Vakfı'na göre migreni tetikleyen gıdalar bunu ancak diğer tetikleyicilerle birleştirildiğinde yapabilir. Ancak bu kombinasyon oldukça bireyseldir ve araştırmayı zorlaştıran etkenlerden biridir. Evrensel migren tetikleyicisi diye bir şey yoktur. Ancak bazı insanlarda migren ataklarına neden olabilecek veya katkıda bulunabilecek bazı yaygın tetikleyiciler vardır.

KAFEİN

Çok fazla kafein almak ve kafein yoksunluğu yaşamak migren veya baş ağrılarına neden olabilir. Ancak Amerikan Migren Vakfı'na göre kafein aslında yaklaşmakta olan migren ataklarını durdurmaya yardımcı olabilir. Ayrıca ara sıra kullanıldığında baş ağrısını hafifletebilir. Bu nedenle kafein içeren çay, kahve ve çikolata gibi besinleri kontrollü tüketmek, olası migren ataklarını engelleyebilir.

YAPAY TATLANDIRICILAR

İşlenmiş gıdaların çoğu yapay tatlandırıcılar içerir. Bunlar yiyecek ve içeceklere tatlılık katmak için eklenen şeker alternatifleridir. Ancak bu tatlandırıcılar migrene neden olabilir. Özellikle aspartamın migren ataklarını tetiklediği düşünülmektedir.

MSG İÇEREN GIDALAR

Monosodyum glutamat (MSG), vücudumuzda doğal olarak bulunan glutamik asidin sodyum tuzudur. MSG belirli gıdalarda bulunur ve birçok gıdada gıda katkı maddesi olarak bulunur. Yemesi güvenli kabul ediliyor ancak bazı araştırmacılar bunu migren ataklarıyla ilişkilendiriyor. Amerikan Migren Vakfı, migren hastalarının yüzde 10 ila 15'inde şiddetli migren ataklarını tetikleyebileceğini belirtiyor. Diğer koruyucular da bazı kişilerde tetikleyici olabilir.

İŞLENMİŞ ETLER

Şarküteri etleri, jambon, sosisli sandviçler ve sosisler dahil olmak üzere kurutulmuş etlerin tümü, rengini ve lezzetini koruyan, nitrat adı verilen koruyucu maddeler içerir. Bu gıdalar, beyindeki kan damarlarını genişlettiği düşünülen nitrik oksidi kana salabilir. Nitrik oksidin migrene neden olabileceği veya migrene katkıda bulunabileceğine dair bazı kanıtlar var.

YILLANMIŞ PEYNİR

Yıllandırılmış peynirler tiramin adı verilen bir madde içerir. Bir gıdanın yaşlanması proteinlerin parçalanmasına neden olduğunda oluşur. Peynir ne kadar uzun süre olgunlaşırsa tiramin içeriği de o kadar yüksek olur. Tiramin, baş ağrılarını ve migreni tetiklediği söylenen başka bir kimyasaldır. Rokfor, parmesan veya beyaz peynir bu çeşitler arasında yer alır.

TURŞU VE FERMENTE GIDALAR

Eski peynirler gibi salamura ve fermente gıdalar da yüksek miktarda tiramin içerebilir. Bu nedenle kombucha çayından, salatalık turşusuna birbirinden farklı besin, migreninizi tetikleyebilir.

DONDURULMUŞ GIDALAR

Dondurulmuş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, şiddetli, bıçak gibi saplanan baş ağrılarını tetikleyebilir. Soğuk yiyecekleri hızlı bir şekilde yerseniz, egzersiz yaptıktan sonra veya aşırı ısındığınızda migren ataklarına dönüşen baş ağrıları yaşamanız muhtemeldir.

TUZLU YİYECEKLER

Tuzlu yiyecekler, özellikle de zararlı koruyucular içerebilen tuzlu işlenmiş gıdalar, bazı kişilerde migreni tetikleyebilir. Yüksek düzeyde sodyum tüketmek kan basıncını artırabilir, baş ağrılarına veya migren ataklarına neden olabilir.

ÇİKOLATA

Amerikan Migren Vakfı'na göre çikolatanın, migren ataklarını en sık tetikleyen etkenlerden olduğu düşünülüyor. Migren yaşayan kişilerin tahmini yüzde 22'sini etkilediğini söylüyorlar. Çikolata, bazı insanlarda baş ağrısını tetikleyebilen hem kafein hem de beta-feniletilamin içerir.