Yol kenarlarında ve boş arazilerde sıklıkla görülen eşek hıyarı bitkisi, 36 kilometre hızla salgı fışkırtıyor. Sinüzit tedavisi için de kullanılanıldığı bilinen  eşek hıyarı bitkisinin 2 gramı bile öldürmeye yetiyor.

Sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen eşek hıyarı,  sanıldığının aksine kullanıldığında bünyede kalıcı hasar bırakabileceği belirtildi. Meyvesi olgunlaştığında içindeki basınç 6 bara ulaşarak tohumlarını saatte 36 kilometre hızla fırlatan  eşek hıyarı gözleri kör edebileceğine hatta zehirlenmelere yol açabileceği açıklandı. 

EŞEK HIYARI NEDİR VE NE İŞE YARAR?

şek hıyarı (Ecballium elaterium), bir çiçekli bitkiler familyası olan Cucurbitaceae (kabakgiller) içinde bulunan Ecballium cinsinin bilinen tek türü. Acı hıyar veya it hıyarı olarak da bilinen bu bitki antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak için kullanılmış. Bu bitkinin taze sıkılmış suyu, Türkiye'de bitkisel kocakarı ilacı olarak sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uygulandığı belirtilmiştir.

Sinüzit tedavisinde kullanılabildiğine dair yorumlar olmasına karşın ciddi zararlara yol açabilir. Bu zararlar arasında mukoza tabakasında hasar, boğazda yanma, nefes almada güçlük sayılabilir. Uzman hekime danışılmadan kullanılması son derece tehlikelidir.