Emekliye zam düzenlemeleri Meclis'te yasalaştı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Bununla beraber emekli maaşı ek zam farkı ödeme tarihleri de belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57 oranında gerçekleşti ve zamlı maaşlar bu oran üzerinden ödendi. Yine bu rakama ilaveten yüzde 11,68'lik ek zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlendi. Ocak ayı için maaş farkları oluştu. Milyonlarca emekli Ocak maaş farkı alacak. Kim ne kadar alacak? Öte yandan 2000 TL olarak uygulanan emekli bayram ikramiyeleri için zam yapılması gündeme geldi.

EMEKLİ MAAŞI EK ZAM FARKI HESAPLARA YATIYOR

TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre 6 aylık enflasyon yüzde 37,57 olurken, kanun gereği bu rakam refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli maaşı zammı oldu. Memur ve memur emeklileri yüzde 15'lik toplu sözleşme nedeniyle yüzde 49,25'lik bir zam aldı. Öte yandan asgari ücret yüzde 49,11'lik artışla 11 bin 402 liradan 17 bin 2 liraya yükseldi.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile işçiler ve memur emeklileri arasında yüzde 11-12'lik bir zam farkı oluştu. Hükümet Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir çalışma yaptı ve aradaki zam farkı giderildi. Tüm emeklilerin maaş zammı yüzde 49,25'e eşitlendi.

En düşük emekli maaşı ise 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Kanun teklifi Meclis'te yasalaştı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları yüzde 37,57'lik zamma göre ödendi. Ek zam düzenlemeleri ile oluşan maaş farkları ayrıca ödenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ek zam farkı nedeniyle oluşan emekli maaşı ödemelerinin yapılacağı tarihlerini açıkladı. Buna göre;

SSK emekli maaşı ek zam farkı 6 Şubat Salı günü,
Bağ-Kur emekli maaşı ek zam farkı 7 Şubat Çarşamba günü ödenecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL OLARAK UYGULANACAK

Ocak-Haziran döneminde emekli kök maaş zammı yüzde 49,25 olarak uygulanacak. En düşük emekli maaşı da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Kök maaş zammına rağmen emekli maaşı 10 bin liranın altında kalan maaşlar Hazine desteği ile bu seviyeye yükseltilecek.

Emekli kök maaşı önce yüzde 49,25'lik zam ile artacak
Yüzde 4'lük ek ödeme (Vergi iadesi kapsamında) maaşlara eklenecek.
Yukarıdaki 2 işleme rağmen emekli maaşı hala 10 bin liranın altında ise Hazine desteği verilecek ve sigortalının maaşı 10 bin liraya tamamlanacak.

EMEKLİYE EK ZAM İLE KÖK MAAŞ TABLOSU DEĞİŞTİ

Emekli maaşları hesaplanırken kök maaş hesabı yapılıyor. Önce kök maaşa belirlenen zam oranı uygulanıyor. Ardından yaklaşık yüzde 4'lik ilave bir ödeme daha yapılıyor. Eğer bu rakam en düşük emekli maaşından az kalırsa Hazine desteği ile bu maaş 10 bin TL'ye tamamlanıyor.

KİM NE KADAR EMEKLİ MAAŞI EK ZAM FARKI ALACAK?

SSK, Bağ-Kur emeklisi 17-28 Ocak tarihleri arasında yüzde 37,57'lik kök maaş zammı ile ödemelerini aldı. Yüzde 11,68 refah payı ve 10 bin TL en düşük emekli maaşı düzenlemesinden doğan maaş farkları ayrıca hesaplara yatacak.

EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ZAMMI İLE YENİDEN ARTACAK

SSK, Bağ-Kur emekli zammı Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere senede 2 kez belirleniyor. Burada hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı doğrudan emekliye zam oranı oluyor. Son dönemde bu rakamlara ilaveten refah payı da verilmesi dikkat çekiyor.

Ocak 2023: Emekliye refah payı yaklaşık yüzde 15
Temmuz 2023: Emekliye refah payı yaklaşık yüzde 5,23
Ocak 2024: Emekliye refah payı yüzde 11,68

EMEKLİYE REFAH PAYI UYGULAMASI SÜRECEK

Enflasyon gerileyip bütçe disiplini güçlendikçe emekliye kademeli olarak refah payı verilmesi uygulamasının devam etmesi bekleniyor.

SIRADA EMEKLİ İKRAMİYESİ DÜZENLEMESİ VAR

Temmuz ayında yılın ikinci artışını alacak emekliler bundan önce Nisan ve Haziran aylarında iki ayrı ikramiye de alacaklar. Bu ikramiyeler bayramdan bir hafta önce emeklilerin hesaplarına yatırılıyor.

Temmuz zammı öncesi tüm emeklilere 2 kez bayram ikramiyesi ödemesi yapılacak. Geçtiğimiz yıl emekli ikramiyeleri 1 bin 100 liradan 2 bin liraya yükseltildi. Cumhuriyetin 100. yılına özel bir defaya mahsus olmak üzere emeklilere 5 bin lira ödeme yapıldı.

2024 emekliler yılı olarak ilan edildi. 'Emekliler ile kimse aramıza giremez' vurgusunu kullanan Başkan Erdoğan bütçe sınırlarının zorlanması talimatını verdi. Hükümet şimdi emekli ikramiyesi zammı için çalışmalara başladı.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYELERİ NE KADAR OLACAK?

Emekli bayram ikramiyesilerinin artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Burada hükümet teknik ve bütçe çalışmalarını yaptıktan sonra TBMM'ye yasa teklifi verilecek ve emekliler 2024 yılında ikramiyelerini zamlı olarak alacak. 2023 yılında emekliler toplamda 4 bin lira bayram ikramiyesi 5 bin lira da Cumhuriyet ikramiyesi hesaplarında gördü.

Bu ikramiyelerin 2023 yılı maliyeti 144 milyar lira oldu.

Emekli ikramiyelerindeki artış için en güçlü formül yüzde 50 artış oldu. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse emekliler 3 bin lira bayram ikramiyesi alacak. Böylece Temmuz emekli maaşı zammı öncesi tüm emekliler hesaplarında 6 bin lirayı görmüş olacak.

Ramazan Bayramı 10 Nisan Çarşamba günü. Dolayısıyla bayram ikramiyesi ödemeleri 1-7 Nisan arasında ödenecek. Yani Meclis düzenlemesinin de Mart ayında tamamlanıp yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.