İYİ Parti Aydın Milletvekilinden ‘yaz saati’ önergesi

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, yaz saati uygulamasından geri dönülmesiyle ilgili olarak TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. İYİ Parti’li Karakaş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle sunduğu önergede, öğrenci, öğretmen ve sabah işe giden vatandaşların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Karakaş, 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1973'ten bu yana devam eden yaz/kış saati uygulamasından vazgeçilmesi konusunu TBMM’ye taşıdı. Aydın’daki öğrenci, öğretmen ve çalışan kesimin de eleştirilerine neden olan konuyla ilgili olarak Bakan Bayraktar’a soru önergesi yönelten Karakaş, konuya ilişkin açıklamasında, söz konusu uygulamanın en çok sabah işe gitmek zorunda olan vatandaşlarla ve öğrencileri etkilediğine vurgu yaptı. Karakaş tepki çeken uygulamayla ilgili olarak Bakan Bayraktar’a 6 soru yöneltirken, “Uygulamanın tek kazananı her zamanki gibi elektrik dağıtım şirketleri olmuştur” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZ GÜVENLİK KAYGISI YAŞAMAKTADIR”
Milletvekili Karakaş, konuya ilişkin açıklamasında, “Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın ısrarları sonucu gün ışığından daha fazla yararlanmak iddiasıyla uygulanmaya başlanan sürekli yaz saati uygulamasıyla, kış aylarında Türkiye'nin ticari ilişkilerinin yarısından fazlasını yürüttüğü Avrupa ile olan saat farkı artmıştır. Söz konusu uygulama en çok sabah işe gitmek zorunda olan vatandaşlarımızı ve öğrencileri etkilemektedir. Öğrenciler zifiri karanlıkta evden çıkıp, okula gidiyor; çalışanlar gün ağarmadan yola çıkmak durumunda kalmaktadırlar. Gün aydınlanmadan okula giden öğrenciler, ilk dersi ışıkları yakarak işlemektedirler. Öğrencilerin çoğu ilk derste karanlığında etkisiyle uyuklamaktadır. Öğretmenler ise gün aydınlanmadığı için ilk derslerden verim alamadıklarını ifade etmektedirler. Veliler ise madde bağımlıları, başıboş sokak köpekleri gibi tehlikeler nedeniyle çocuklarının zifiri karanlıkta sokağa çıkmasını istememektedir. Vatandaşlarımız sabah işe giderken güvenlik kaygısı yaşamaktadır. Uygulamanın tek kazananı her zamanki gibi elektrik dağıtım şirketleri olmuştur” dedi.

BAKAN BAYRAKTAR’A 6 SORU SORDU
Milletvekili Karakaş, Bakan Bayraktar’a uygulamaya ilişkin şu 6 soruyu yöneltti;
1. Vatandaşlarımızın da memnuniyet duymadığı yaz saati uygulamasından ısrarla vazgeçilmemesinin nedeni nedir?

2. Yaz saati uygulamasının sürekli hale getirilmesiyle yapıldığı iddia edilen enerji tasarrufunun miktarı nedir? Bu uygulama başlatılırken öngörülen tasarruf miktarı nedir?

3. Yaz saati uygulamasına geri dönülmesi yönünde vatandaşlarımız tarafından CİMER'e ya da bakanlığınıza yapılmış bir başvuru var mıdır? Varsa sayısı nedir?


4. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yaz saati uygulamasının değiştirilmesi yönünde bakanlığınıza herhangi yazılı ya da sözel olarak bir öneri sunulmuş mudur?

5. Kış aylarında sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacı nedeniyle uygulamanın hane halkları, sanayi ve ticaret kuruluşlarının kullandığı enerji tüketimine etkisi nedir? Bununla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?

6. Avrupa ile ticari ilişkileri olan sanayiciler, saat farkının 3'e çıkmasından dolayı ciddi problemler yaşamaktadırlar. İş insanlarımızın saat farkından dolayı yaşadığı olumsuzluklarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa nelerdir?

26 Ara 2023 - 16:18 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sözüm Aydın Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sözüm Aydın Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sözüm Aydın Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sözüm Aydın Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.